[solved] Yum

Issues related to applications and software problems and general support
Post Reply
MartinR
Posts: 714
Joined: 2015/05/11 07:53:27
Location: UK

[solved] Yum

Post by MartinR » 2019/09/24 12:03:06

Why should the repos download and not syncronise?

Code: Select all

# yum install firewall-config
CentOS-8 - AppStream                             30  B/s |  38  B     00:01    
CentOS-8 - Base                                 166  B/s |  38  B     00:00    
CentOS-8 - Extras                               167  B/s |  38  B     00:00    
Failed to synchronize cache for repo 'AppStream', ignoring this repo.
Failed to synchronize cache for repo 'BaseOS', ignoring this repo.
Failed to synchronize cache for repo 'extras', ignoring this repo.
No match for argument: firewall-config
Error: Unable to find a match
The problem seems to exist for all yum commands I've tried.
Last edited by MartinR on 2019/09/24 21:38:58, edited 1 time in total.

User avatar
Hix
Posts: 23
Joined: 2019/09/10 14:09:25
Location: Prague, CZ

Re: Yum

Post by Hix » 2019/09/24 12:06:53

same with my installation.
...after 20 years on BSD, we're switching to RHEL/CentOS...

MartyCZ
Posts: 9
Joined: 2018/04/18 15:46:28

Re: Yum

Post by MartyCZ » 2019/09/24 12:17:55

try to comment mirrorlist and uncomment baseurl in

/etc/yum.repos.d/CentOS-AppStream.repo
/etc/yum.repos.d/CentOS-Base.repo
/etc/yum.repos.d/CentOS-Extras.repo

(or wait - maybe not synchronised yet...)

User avatar
Hix
Posts: 23
Joined: 2019/09/10 14:09:25
Location: Prague, CZ

Re: Yum

Post by Hix » 2019/09/24 14:05:01

it looks like the repos are still empty.. see the size... EPEL8 is 1.8MB... the first three have 38 bytes:

Code: Select all

centos8:~# dnf grouplist
CentOS-8 - AppStream                                                           37  B/s |  38  B     00:01
CentOS-8 - Base                                                                30  B/s |  38  B     00:01
CentOS-8 - Extras                                                              25  B/s |  38  B     00:01
Failed to synchronize cache for repo 'AppStream', ignoring this repo.
Failed to synchronize cache for repo 'BaseOS', ignoring this repo.
Failed to synchronize cache for repo 'extras', ignoring this repo.
Last metadata expiration check: 0:03:14 ago on Tue 24 Sep 2019 04:01:19 PM CEST.
...after 20 years on BSD, we're switching to RHEL/CentOS...

m117
Posts: 1
Joined: 2019/09/24 14:52:03

Re: Yum

Post by m117 » 2019/09/24 14:58:43

MartyCZ wrote:
2019/09/24 12:17:55
try to comment mirrorlist and uncomment baseurl in

/etc/yum.repos.d/CentOS-AppStream.repo
/etc/yum.repos.d/CentOS-Base.repo
/etc/yum.repos.d/CentOS-Extras.repo

(or wait - maybe not synchronised yet...)
What i did and seems working for the moment is, changing the baseurl to:

/etc/yum.repos.d/CentOS-AppStream.repo
baseurl=http://mirror.centos.org/centos-8/8/App ... x86_64/os/
/etc/yum.repos.d/CentOS-Base.repo
baseurl=http://mirror.centos.org/centos-8/8/BaseOS/x86_64/os/
/etc/yum.repos.d/CentOS-Extras.repo
baseurl=http://mirror.centos.org/centos-8/8/extras/x86_64/os/
/etc/yum.repos.d/CentOS-centosplus.repo
baseurl=http://mirror.centos.org/centos-8/8/cen ... x86_64/os/
/etc/yum.repos.d/CentOS-fasttrack.repo
baseurl=http://mirror.centos.org/centos-8/8/fas ... x86_64/os/

arcdetriomphe
Posts: 3
Joined: 2019/09/24 18:23:45

Re: Yum

Post by arcdetriomphe » 2019/09/24 18:25:04

The method of MartyCZ works for me.

tjyang
Posts: 7
Joined: 2013/11/26 10:54:01

Re: Yum

Post by tjyang » 2019/09/24 20:17:52

Please try again.
root@centos8t01 ~]# yum repolist;date
Last metadata expiration check: 1:29:55 ago on Tue 24 Sep 2019 01:47:09 PM CDT.
repo id repo name status
AppStream CentOS-8 - AppStream 4,928
BaseOS CentOS-8 - Base 2,713
*epel Extra Packages for Enterprise Linux 8 - x86_64 1,478
extras CentOS-8 - Extras 3
Tue Sep 24 15:17:05 CDT 2019
[root@centos8t01 ~]#

MartinR
Posts: 714
Joined: 2015/05/11 07:53:27
Location: UK

Re: Yum

Post by MartinR » 2019/09/24 21:38:37

It's working now. I must have just been a bit too eager!

snailrider
Posts: 1
Joined: 2019/10/03 04:25:53

Re: [solved] Yum

Post by snailrider » 2019/10/03 04:31:57

just a hint that when you install CentOS the network isn't always configured from the get go and it can produce similar errors. Try to ping or nslookup a website like centos.org to see if you see the outside world. I had the same error message on my fresh installation of CentOS then enabled network and yum was good to go. You can search on internet how to enable network.

MartinR
Posts: 714
Joined: 2015/05/11 07:53:27
Location: UK

Re: [solved] Yum

Post by MartinR » 2019/10/06 14:40:26

Good points, but in my case I tend to do a network install, so the network was good! My usual test is ping 8.8.8.8, which cuts out any DNS resolution problems for a first stab.

Post Reply