Dell Vostro soundcard does not mute laptop speakers on line-out connect

Issues related to hardware problems
Post Reply
Kelmas
Posts: 19
Joined: 2008/08/18 20:36:17
Location: Kaunas, Lithuania
Contact:

Dell Vostro soundcard does not mute laptop speakers on line-out connect

Post by Kelmas » 2009/11/07 10:33:43

Sound works fine on Dell Vostro 1400 laptop with latest CentOS 5.4, but laptop speakers does not get muted when I connect external speakers.

Here's what [b]/sbin/lspci |grep -i audio[/b] shows:
[code]00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) HD Audio Controller (rev 02)[/code]

Any help appreciated.

User avatar
AlanBartlett
Forum Moderator
Posts: 9336
Joined: 2007/10/22 11:30:09
Location: ~/Earth/UK/England/Suffolk
Contact:

Dell Vostro soundcard does not mute laptop speakers on line-

Post by AlanBartlett » 2009/11/07 11:35:33

I can't see how what you've described can be related to the software. I suspect a hardware issue -- a problem with the socket / plug.

But then again, [i]should[/i] the internal loudspeakers be muted when a connection is made to the [i]line-out[/i] socket? Perhaps not. It might be an idea to check the laptop's documentation / specifications.

Kelmas
Posts: 19
Joined: 2008/08/18 20:36:17
Location: Kaunas, Lithuania
Contact:

Re: Dell Vostro soundcard does not mute laptop speakers on line-out connect

Post by Kelmas » 2009/11/07 12:14:12

This is probably ALSA issue, I've found many topics on Ubuntu forums. Sadly, none of suggestions worked on my CentOS installation.

On Windows laptop speakers are successfully switched of when external speakers are connected. That's a feature. But on CentOSit doesn't work :-(

User avatar
AlanBartlett
Forum Moderator
Posts: 9336
Joined: 2007/10/22 11:30:09
Location: ~/Earth/UK/England/Suffolk
Contact:

Re: Dell Vostro soundcard does not mute laptop speakers on line-out connect

Post by AlanBartlett » 2009/11/07 13:09:10

Hmm. Have you tried the updated [i]Alsa[/i] driver, available as the kABI tracking [url=http://elrepo.org/tiki/kmod-alsa]kmod-alsa[/url] package?

Kelmas
Posts: 19
Joined: 2008/08/18 20:36:17
Location: Kaunas, Lithuania
Contact:

Re: Dell Vostro soundcard does not mute laptop speakers on line-out connect

Post by Kelmas » 2009/11/07 14:37:08

[quote]
AlanJBartlett wrote:
Hmm. Have you tried the updated [i]Alsa[/i] driver, available as the kABI tracking [url=http://elrepo.org/tiki/kmod-alsa]kmod-alsa[/url] package?[/quote]

Installing [b]kmod-alsa[/b] solved the issue. Thank you very much! :-)

I will cover this on [url=http://wiki.centos.org/HowTos/Laptops/Dell/Vostro-1400]Dell Vostro 1400 wiki[/url].

User avatar
AlanBartlett
Forum Moderator
Posts: 9336
Joined: 2007/10/22 11:30:09
Location: ~/Earth/UK/England/Suffolk
Contact:

Re: Dell Vostro soundcard does not mute laptop speakers on line-out connect

Post by AlanBartlett » 2009/11/08 14:51:19

[quote]Installing kmod-alsa solved the issue.[/quote]
Excellent news!

We should thank [b]Ned[/b] for building the [i]kmod-alsa[/i] package. :-)

Post Reply

Return to “CentOS 5 - Hardware Support”