[Solved] RAID controller setup question

Issues related to hardware problems
Post Reply
rafbda
Posts: 3
Joined: 2020/01/16 18:31:38

[Solved] RAID controller setup question

Post by rafbda » 2020/01/16 18:51:17

Hey,

I'm a newbie sys admin with some general linux/servers experience, but never really delved deep into RAID systems, and recently was placed in charge of setting up the company new server. The machine came with a hardware RAID controller (asus pike) and I managed to setup a RAID and virtual drives using a manager before boot and then installed a working centOS 8.

However, i noticed that the SO didn't recognize the existence of a RAID and thinks that the virtual drives are physical drives, (I assume the controller is masking them) and that there are drivers for the raid controller for centOS 7 that according to the manual should be placed during the SO installation boot. My question is, should i bother with them considering the RAID is working and that the most recent drivers are for centOS 7? And if so, do I attempt the drivers with centOS 8 or rollback to 7?
Last edited by rafbda on 2020/01/20 11:43:34, edited 1 time in total.

User avatar
TrevorH
Forum Moderator
Posts: 28511
Joined: 2009/09/24 10:40:56
Location: Brighton, UK

Re: RAID controller setup question

Post by TrevorH » 2020/01/16 18:57:46

i noticed that the SO didn't recognize the existence of a RAID
What's an 'SO' when it's at home?

If this is a Pike and not a Pike II then I suspect that it's one of the controllers that was deprecated in CentOS 8 but post the output from lspci -nn | grep -i raid so we can be sure.
CentOS 6 will die in November 2020 - migrate sooner rather than later!
Info for USB installs on http://wiki.centos.org/HowTos/InstallFromUSBkey
CentOS 5 is dead, do not use it.
Full time Geek, part time moderator. Use the FAQ Luke

rafbda
Posts: 3
Joined: 2020/01/16 18:31:38

Re: RAID controller setup question

Post by rafbda » 2020/01/17 14:15:11

I meant 'OS' and not 'SO', damn you language differences !

Anyway, I didn't specify, but it is a Pike II and running the lspci I get: 03:00.0 RAID bus controller [0104]: Broadcom / LSI MegaRAID SAS-3 3108 [Invader]. So I can assume that the OS detected the RAID controller and is working? Meanwhile I had a talk with a fellow sys admin here and he suggested I shouldn't worry too much as long linux installed properly, so I might just be looking for problems where there is none.

Xenorites
Posts: 3
Joined: 2020/01/18 15:58:58

Re: RAID controller setup question

Post by Xenorites » 2020/01/18 16:16:29

You generally don't need to worry about the manufacturer provided drivers unless the devices don't work out of the box in linux. It is normal for the RAID controller to mask the virtual disks to the OS as physical disks. The hardware you have is all current and nothing to worry about.

rafbda
Posts: 3
Joined: 2020/01/16 18:31:38

Re: RAID controller setup question

Post by rafbda » 2020/01/20 11:43:04

Alright, thanks for the tips. Guess this was just newbie jitters.

Post Reply

Return to “CentOS 8 - Hardware Support”