Something wiped bootloader on a centos8-stream install

Issues related to applications and software problems and general support
Post Reply
user116825
Posts: 3
Joined: 2024/02/20 18:04:16

Something wiped bootloader on a centos8-stream install

Post by user116825 » 2024/02/20 18:23:17

After booting into rescuemode, the rescue did not find any disks. however fdisk, and vgs sees the volume group, ok, So i did a vgchage -a y cs and it activates the VG. It is a efi based boot so /dev/sda1 is the /boot, /dev/sda2 is /boot/efi and the lvm is /dev/sda3.
I can mount /dev/cs/root /mnt without issues. fsck does not help.

The directions i found from online posts is to run grub-install /dev/sda
do I mount /dev/sda1 to /mnt/sysimage then chroot it?
or just run from the rescue prompt with nothing mounted.
grub-install /dev/sda ?

it is a esxi VM so it is a copy i am working with. Just takes about 30 minutes to clone the original


Image
Attachments
screen shot of fdisk and lsblk.
screen shot of fdisk and lsblk.
Screenshot 2024-02-20 132047.png (22.75 KiB) Viewed 1371 times

User avatar
TrevorH
Site Admin
Posts: 33263
Joined: 2009/09/24 10:40:56
Location: Brighton, UK

Re: Something wiped bootloader on a centos8-stream install

Post by TrevorH » 2024/02/20 18:30:43

What's the actual error you get when you try to boot it?
The future appears to be RHEL or Debian. I think I'm going Debian.
Info for USB installs on http://wiki.centos.org/HowTos/InstallFromUSBkey
CentOS 5 and 6 are deadest, do not use them.
Use the FAQ Luke

user116825
Posts: 3
Joined: 2024/02/20 18:04:16

Re: Something wiped bootloader on a centos8-stream install

Post by user116825 » 2024/02/20 18:39:33

it boot into the VM hypervisor to select the boot device. Centos 8, disk 0,0 path, and disk 0,1 path, VMware sata dvd options. Just says bootloader not found. Does not attempt to display the kernel to boot, like it normally does.
Attachments
Screenshot 2024-02-20 133410.png
Screenshot 2024-02-20 133410.png (48.95 KiB) Viewed 1357 times

user116825
Posts: 3
Joined: 2024/02/20 18:04:16

Re: Something wiped bootloader on a centos8-stream install

Post by user116825 » 2024/02/20 20:46:53

well, I decided to re-load the cloned vm os. after i imported the extra disk vg and mounted the lv (yes I fsck'd the lv before I mounted it), there was no data on the lv (1TB). when I ran lvs (not shown), it showed the secondary vg/lv but it was all free. so not sure what is occuring with vgimport.
I know under AIX if you force import the vg, it does a underlying format of the lv (discovered that in a obscure post) before activating the vg. I did no force option with the linux lv. Any clues, ideas?

Post Reply