Bad sound quality in Centos

Issues related to applications and software problems and general support
Post Reply
User avatar
gossip420
Posts: 10
Joined: 2020/05/20 17:08:48

Bad sound quality in Centos

Post by gossip420 » 2020/06/05 10:36:14

Hi guys I switched to Centos from windows and it appears to me the sound quality is pretty bad. I often hear the sound gets distorted after a while. Is there a way to fix this ?

Thanks!

dgnzcn
Posts: 15
Joined: 2017/01/05 08:36:44

Re: Bad sound quality in Centos

Post by dgnzcn » 2020/06/05 16:42:55

Hello,
Can you try followings:


vi /etc/pulse/default.pa

find the following:
load-module module-udev-detect

and change it like this:
load-module module-udev-detect tsched=0

restart the system and check the sound again.

gerry666uk
Posts: 58
Joined: 2020/02/10 19:06:06

Re: Bad sound quality in Centos

Post by gerry666uk » 2020/06/08 19:30:58

Sound quality should not be any different to Windows, assuming the same sound hardware is being used, unless there's a specific bug related to your sound chip (unlikely).
The original post doesn't heve enough information about the hardware being used, e.g. headphones direct to sound card, speakers involved?
One obvious thing to check is that the volme is not set too high, e.g. if you have Gnome desktop, make sure the volume is set to 75%, if it's set to 100% it could easlity overload the following audio stage and cause distortion.

User avatar
gossip420
Posts: 10
Joined: 2020/05/20 17:08:48

Re: Bad sound quality in Centos

Post by gossip420 » 2020/06/11 09:50:20

hi so i did change to tsched=0 let me try it for a bit i will give you the feed back thanks very much!

It works fine with my laptop speaker but im using an output speaker made in china (no model number) and getting the distortion but it worked fine with the same volume with windows,

dgnzcn
Posts: 15
Joined: 2017/01/05 08:36:44

Re: Bad sound quality in Centos

Post by dgnzcn » 2020/06/12 09:59:34

gossip420 wrote:
2020/06/11 09:50:20
hi so i did change to tsched=0 let me try it for a bit i will give you the feed back thanks very much!

It works fine with my laptop speaker but im using an output speaker made in china (no model number) and getting the distortion but it worked fine with the same volume with windows,
glad to have the problem resolved.

Post Reply

Return to “CentOS 8 - General Support”