[SOLVED] Dell G3 ssd issue

Issues related to applications and software problems and general support
Post Reply
lightman47
Posts: 1341
Joined: 2014/05/21 20:16:00
Location: Central New York, USA

[SOLVED] Dell G3 ssd issue

Post by lightman47 » 2021/11/14 18:24:21

My laptop is a Dell G3 a little less than 2 years old with Win 10 on the SSD and RHEL 8 on the spinning drive. Within RHEL, the Windows drive (dev/sdb) gets mounted as /mnt/Win. Windows is rarely run, and usually only to keep it updated.

Of late, I am beginning to receive emails with increasing frequency that say:
Device: /dev/sdb [SAT], unable to open ATA device
After today's email, I did:

Code: Select all

$ sudo grep /dev/sdb /var/log/messages
Nov 14 12:51:52 ldellg3 ntfs-3g[1164]: Unmounting /dev/sdb3 (Win)
Nov 14 12:51:52 ldellg3 ntfs-3g[1164]: Failed to sync device /dev/sdb3: Input/output error
Nov 14 12:51:52 ldellg3 ntfs-3g[1164]: Failed to close volume /dev/sdb3: Input/output error
Nov 14 12:57:12 ldellg3 smartd[1246]: Device: /dev/sdb [SAT], open() of ATA device failed: No such device
$ ls -la /mnt/Win
total 0
drwxrwxr-x. 2 root root  6 Oct 11 18:23 .
drwxr-xr-x. 7 root root 92 Jun 21 05:52 ..
$ sudo mount -a
mount: /mnt/Win: can't find LABEL=Win.
I ran the Extended test in the Disks gui and all passed. The run time was 1 year, 11 months but it also complained of old-age (??) for that test. I just ran the Disks gui and it now doesn't even see the drive.

I am guessing that I should reboot, then 'dd' that drive to a file on the spinning drive before shopping for a replacement. I abhor installing and updating Windows. Am I correct, or is there some command/program that would fix this?

Thank you.
Last edited by lightman47 on 2021/11/29 10:04:05, edited 1 time in total.

lightman47
Posts: 1341
Joined: 2014/05/21 20:16:00
Location: Central New York, USA

Re: Dell G3 ssd issue

Post by lightman47 » 2021/11/23 19:01:14

I am doubting a failing drive. This is now happening every day, usually late morning. The system email arrives and subsequent checking reveals the drive has indeed unmounted, the mount -a command reports it can't find the label "Win", and even the disks utility doesn't even see the drive. If I reboot, it mounts and all is fine for the rest of the day!

It happened again today at 10:37. A grep of 10:37 reveals

Code: Select all

Nov 22 10:37:59 ldellg3 dbus-daemon[3221]: [session uid=1000 pid=3221] Activating via systemd: service name='org.gnome.Terminal' unit='gnome-terminal-server.service' requested by ':1.113' (uid=1000 pid=132172 comm="gnome-terminal " label="unconfined_u:unconfined_r:unconfined_t:s0-s0:c0.c1023")
Nov 22 10:37:59 ldellg3 systemd[3166]: Starting GNOME Terminal Server...
Nov 22 10:37:59 ldellg3 dbus-daemon[3221]: [session uid=1000 pid=3221] Successfully activated service 'org.gnome.Terminal'
Nov 22 10:37:59 ldellg3 systemd[3166]: Started GNOME Terminal Server.
Nov 22 10:37:59 ldellg3 org.gnome.Terminal.desktop[132172]: # watch_fast: "/org/gnome/terminal/legacy/" (establishing: 0, active: 0)
Nov 22 10:37:59 ldellg3 org.gnome.Terminal.desktop[132172]: # unwatch_fast: "/org/gnome/terminal/legacy/" (active: 0, establishing: 1)
Nov 22 10:37:59 ldellg3 org.gnome.Terminal.desktop[132172]: # watch_established: "/org/gnome/terminal/legacy/" (establishing: 0)
Nov 23 10:37:24 ldellg3 smartd[1329]: Device: /dev/sdb [SAT], open() of ATA device failed: No such device
Nov 23 10:37:24 ldellg3 smartd[1329]: Sending warning via /usr/libexec/smartmontools/smartdnotify to root ...
Nov 23 10:37:24 ldellg3 smartd[1329]: Warning via /usr/libexec/smartmontools/smartdnotify to root: successful
A grep for the device (sdb) reveals:

Code: Select all

Nov 23 02:15:54 ldellg3 ntfs-3g[1152]: Mounted /dev/sdb3 (Read-Write, label "Win", NTFS 3.1)
Nov 23 02:15:54 ldellg3 ntfs-3g[1152]: Mount options: allow_other,nonempty,relatime,rw,fsname=/dev/sdb3,blkdev,blksize=4096
Nov 23 02:16:01 ldellg3 smartd[1238]: Device: /dev/sdb, type changed from 'scsi' to 'sat'
Nov 23 02:16:01 ldellg3 smartd[1238]: Device: /dev/sdb [SAT], opened
Nov 23 02:16:01 ldellg3 smartd[1238]: Device: /dev/sdb [SAT], LITEON CV8-8E128-11 SATA 128GB, S/N:TW059X3VLOH008670EOZ, WWN:5-002303-1012b9e0f, FW:C27110B, 128 GB
Nov 23 02:16:01 ldellg3 smartd[1238]: Device: /dev/sdb [SAT], not found in smartd database.
Nov 23 02:16:01 ldellg3 smartd[1238]: Device: /dev/sdb [SAT], can't monitor Current_Pending_Sector count - no Attribute 197
Nov 23 02:16:01 ldellg3 smartd[1238]: Device: /dev/sdb [SAT], can't monitor Offline_Uncorrectable count - no Attribute 198
Nov 23 02:16:01 ldellg3 smartd[1238]: Device: /dev/sdb [SAT], is SMART capable. Adding to "monitor" list.
Nov 23 05:07:17 ldellg3 ntfs-3g[1158]: Mounted /dev/sdb3 (Read-Write, label "Win", NTFS 3.1)
Nov 23 05:07:17 ldellg3 ntfs-3g[1158]: Mount options: allow_other,nonempty,relatime,rw,fsname=/dev/sdb3,blkdev,blksize=4096
Nov 23 05:07:24 ldellg3 smartd[1329]: Device: /dev/sdb, type changed from 'scsi' to 'sat'
Nov 23 05:07:24 ldellg3 smartd[1329]: Device: /dev/sdb [SAT], opened
Nov 23 05:07:24 ldellg3 smartd[1329]: Device: /dev/sdb [SAT], LITEON CV8-8E128-11 SATA 128GB, S/N:TW059X3VLOH008670EOZ, WWN:5-002303-1012b9e0f, FW:C27110B, 128 GB
Nov 23 05:07:24 ldellg3 smartd[1329]: Device: /dev/sdb [SAT], not found in smartd database.
Nov 23 05:07:24 ldellg3 smartd[1329]: Device: /dev/sdb [SAT], can't monitor Current_Pending_Sector count - no Attribute 197
Nov 23 05:07:24 ldellg3 smartd[1329]: Device: /dev/sdb [SAT], can't monitor Offline_Uncorrectable count - no Attribute 198
Nov 23 05:07:24 ldellg3 smartd[1329]: Device: /dev/sdb [SAT], is SMART capable. Adding to "monitor" list.
Nov 23 10:22:46 ldellg3 ntfs-3g[1158]: Unmounting /dev/sdb3 (Win)
Nov 23 10:22:46 ldellg3 ntfs-3g[1158]: Failed to sync device /dev/sdb3: Input/output error
Nov 23 10:22:46 ldellg3 ntfs-3g[1158]: Failed to fsync device /dev/sdb3: Input/output error
Nov 23 10:22:46 ldellg3 ntfs-3g[1158]: Failed to close volume /dev/sdb3: Device or resource busy
Nov 23 10:37:24 ldellg3 smartd[1329]: Device: /dev/sdb [SAT], open() of ATA device failed: No such device
Nov 23 11:07:24 ldellg3 smartd[1329]: Device: /dev/sdb [SAT], open() of ATA device failed: No such device
Nov 23 11:37:25 ldellg3 smartd[1329]: Device: /dev/sdb [SAT], open() of ATA device failed: No such device
Nov 23 12:07:24 ldellg3 smartd[1329]: Device: /dev/sdb [SAT], open() of ATA device failed: No such device
Nov 23 12:37:25 ldellg3 smartd[1329]: Device: /dev/sdb [SAT], open() of ATA device failed: No such device
Nov 23 13:07:24 ldellg3 smartd[1329]: Device: /dev/sdb [SAT], open() of ATA device failed: No such device
Nov 23 13:37:24 ldellg3 smartd[1329]: Device: /dev/sdb [SAT], open() of ATA device failed: No such device
Tests of the ssd in Windows and RHEL 8 all report drive is OK. I think I have a smartd problem.

Ideas?

(Yes - I did "dd" it to my backup server).

Thank you.

lightman47
Posts: 1341
Joined: 2014/05/21 20:16:00
Location: Central New York, USA

Re: Dell G3 ssd issue

Post by lightman47 » 2021/11/25 16:23:16

Just went down again. Neither lsblk nor fdisk detect the drive.

Will know fairly soon - new ssd I ordered should arrive in a day or two.

lightman47
Posts: 1341
Joined: 2014/05/21 20:16:00
Location: Central New York, USA

Re: [SOLVED] Dell G3 ssd issue

Post by lightman47 » 2021/11/29 10:08:49

Well, this morning I went into the laptop to replace the 'failing' drive - to discover the M.2 drive while still under the screw was completely pulled out of it's socket! I expect it was never completely in and the flexing of the laptop "finished the job". Doesn't matter much now as it's now a 1TB (was 128G) and I am currently dd-ing back the contents.

Post Reply

Return to “CentOS 8 - General Support”