Page 1 of 1

mounting NTFS external drive

Posted: 2019/04/02 11:19:50
by matsmcfly
Hi,

I am not able to mount an NTFS hard drive to my CentOS VM. I have followed the guide found here> https://www.howtoforge.com/tutorial/mount-ntfs-centos/ but when I try to mount the drive I obtain an error 'mount: mount point /mnt/ntfs does not exist'

Also, the reported edit to the fstab file resulted in system instability and the VM wouldnt boot until removed the line associated with permanent mounting of the drive as in the guide

Re: mounting NTFS external drive

Posted: 2019/04/02 11:38:05
by lightman47
The article you referenced had you create the mount point /mnt/win, but you seem to be trying to mount it on /mnt/ntfs - which doesn't seem to exist according to the error.

As I see it, you can go either of two ways - 1. try to mount it on /mnt/win or 2. create /mnt/ntfs

Yes - if you edit fstab with a "drive" with errors, it will mess the bootup. Trick is to TEST your fstab edits before you try a reboot by (as root) mount -a - this will either work, or give you the errors so you can fix them before you attempt to boot!

Re: mounting NTFS external drive

Posted: 2019/04/02 12:18:40
by matsmcfly
Hi lightman47,

I obtain the same error when I try /mnt/win or /mnt/ntfs

'ntfs-3g: Failed to access volume '/dev/sdb1': No such file or directory. these directories are there, though?


Thanks

Re: mounting NTFS external drive

Posted: 2019/04/02 12:38:25
by tunk
As root, what's the output of this command: fdisk -l

Re: mounting NTFS external drive

Posted: 2019/04/02 12:54:02
by matsmcfly
Picture1.png
Picture1.png (208.64 KiB) Viewed 942 times
the results from fdisk shown in the attached screengrab

I also tried using /mnt/sda1 but this flagged a different error for me

Re: mounting NTFS external drive

Posted: 2019/04/02 13:03:46
by tunk
There's no NTFS disks/partitions there - /dev/sda1 most likely is your linux /boot (you can check it by running df -h).

Re: mounting NTFS external drive

Posted: 2019/04/02 13:14:13
by matsmcfly
thanks tunk,

I dont know what to do or how to go about getting the external drive connected and working.

The drive is plugged in and in CentOS I can try to mount via the gui, but when I attempt this I obtain an error at the top of my CentOS window saying "Failed to attach the USB device Generic USB3.0 Device [0100] to the virtual machine CentOS"

I assumed that this was a problem with format, or might it be a problem with USB 3.0? I have tried with another drive (FAT32 format, possibly USB2) and this could be attached and used fine using the CentOS gui.

I believe I have installed the required NTFS driver (as per the above guide).

Any help with this to gt it working is greatly appreciated.

Re: mounting NTFS external drive

Posted: 2019/04/02 15:14:14
by TrevorH
I see no sign that your drive is even attached to the VM. When you do it, look at the output from the dmesg command before and after attaching the device. If there is no mention of the device in the output from dmesg then it hasn't been attached correctly.
Failed to attach the USB device Generic USB3.0 Device [0100] to the virtual machine CentOS"
It sounds to me like you need to talk to whoever makes your virt software and find out what could cause that.

Re: mounting NTFS external drive

Posted: 2019/04/02 15:44:50
by matsmcfly
yes, this is a strange one.

I have managed to find a work-around by using a smaller capacity drive and formatting as FAT32 - this attaches and works as expected.

Thanks for everyones help