Radeon HD 7470/8470 CentOS 7.6

Issues related to hardware problems
schadfield
Posts: 45
Joined: 2014/12/21 01:03:40

Radeon HD 7470/8470 CentOS 7.6

Post by schadfield » 2018/12/05 03:11:29

After upgrading to 7.6 I was unable to use X11 with:

VGA compatible controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Caicos XT [Radeon HD 7470/8470 / R5 235/310 OEM]

I had to use the BIOS to make the Intel GPU on the MB default.

With the Radeon card the screen was freezing and I had to reboot the system.

Code: Select all

10:53:10 nezumi kernel: radeon 0000:02:00.0: ring 0 stalled for more than 10472msec
Dec  4 10:53:10 nezumi kernel: radeon 0000:02:00.0: GPU lockup (current fence id 0x0000000000000110 last fence id 0x000000000000011a on ring 0)
Dec  4 10:53:11 nezumi kernel: radeon 0000:02:00.0: Saved 311 dwords of commands on ring 0.
Dec  4 10:53:11 nezumi kernel: radeon 0000:02:00.0: GPU softreset: 0x00000019

schadfield
Posts: 45
Joined: 2014/12/21 01:03:40

Re: Radeon HD 7470/8470 CentOS 7.6

Post by schadfield » 2018/12/05 04:55:48

I seem to have corrected the issue using the following setting (/etc/X11/xorg.conf.d/20-radeon.conf):

Code: Select all

Section "Device"
  Identifier "Radeon"
  Driver "radeon"
  Option "AccelMethod" "exa"
  Option "DRI" "3"
  Option "TearFree" "on"
  Option "ColorTiling" "on"
  Option "ColorTiling2D" "on"
EndSection

jimj
Posts: 82
Joined: 2014/10/01 05:34:57

Re: Radeon HD 7470/8470 CentOS 7.6

Post by jimj » 2018/12/06 06:10:59

schadfield wrote:
2018/12/05 04:55:48
I seem to have corrected the issue using the following setting (/etc/X11/xorg.conf.d/20-radeon.conf):
Did /etc/X11/xorg.conf.d/20-radeon.conf exist or did you have to create it from scratch?

schadfield
Posts: 45
Joined: 2014/12/21 01:03:40

Re: Radeon HD 7470/8470 CentOS 7.6

Post by schadfield » 2018/12/06 07:18:29

jimj wrote:
2018/12/06 06:10:59
schadfield wrote:
2018/12/05 04:55:48
I seem to have corrected the issue using the following setting (/etc/X11/xorg.conf.d/20-radeon.conf):
Did /etc/X11/xorg.conf.d/20-radeon.conf exist or did you have to create it from scratch?
I created it.

kpk80
Posts: 6
Joined: 2016/03/11 15:06:33

Re: Radeon HD 7470/8470 CentOS 7.6

Post by kpk80 » 2018/12/06 08:18:08

Hello,
I have a similar issue after installing upgrades to 7.6 on older Dell OptiPlex 760 with ATI Radeon HD 4600. After upgrade the screen shows a strange pattern. After a while the grey login screen worked, but after login the screen seems to be in a kind of envelope, I see a short message that there is a problem with X11 and the system freezes. The only way-out is the power button. I suppose there is a general problem with ATI in 7.6.

User avatar
TrevorH
Forum Moderator
Posts: 28123
Joined: 2009/09/24 10:40:56
Location: Brighton, UK

Re: Radeon HD 7470/8470 CentOS 7.6

Post by TrevorH » 2018/12/06 08:32:51

The above fix sounds like it will help.
CentOS 6 will die in November 2020 - migrate sooner rather than later!
Info for USB installs on http://wiki.centos.org/HowTos/InstallFromUSBkey
CentOS 5 is dead, do not use it.
Full time Geek, part time moderator. Use the FAQ Luke

kpk80
Posts: 6
Joined: 2016/03/11 15:06:33

Re: Radeon HD 7470/8470 CentOS 7.6

Post by kpk80 » 2018/12/06 10:56:04

Yes, the fix from schadfield works even for the old HD4600. Thanks to him/her! :D
It's a pity that I made it but do not know what I really did.

Non-privileged users can work without any issues now. When logging in as root the graphical environment works, but when starting a terminal I get a message that there were two crashes of the Xorg server before.

jimj
Posts: 82
Joined: 2014/10/01 05:34:57

Re: Radeon HD 7470/8470 CentOS 7.6

Post by jimj » 2018/12/06 13:46:57

Does anyone have more details about this problem and fix? What causes the problem? Updated driver? An update to X? How does 20-radeon.conf fix this? Is there one line in that file that contains the fix or do you need all of those settings used in combination?

User avatar
TrevorH
Forum Moderator
Posts: 28123
Joined: 2009/09/24 10:40:56
Location: Brighton, UK

Re: Radeon HD 7470/8470 CentOS 7.6

Post by TrevorH » 2018/12/06 16:22:06

The relevant line in that config file is

Option "AccelMethod" "exa"

It switches it to use an older acceleration method. And yes, it's most likely an update to the radeon kernel module that's the problem.
CentOS 6 will die in November 2020 - migrate sooner rather than later!
Info for USB installs on http://wiki.centos.org/HowTos/InstallFromUSBkey
CentOS 5 is dead, do not use it.
Full time Geek, part time moderator. Use the FAQ Luke

dbhosttexas
Posts: 11
Joined: 2014/09/23 20:59:25

Re: Radeon HD 7470/8470 CentOS 7.6

Post by dbhosttexas » 2018/12/15 04:21:53

Just stumbled into this issue and it's a doozy...

Tried the listed work around and no joy....

Video board is an MSI MD2GD3 Radeon 6450 2GB PCI-E.

Was getting corrupted video, looked almost like bad video RAM, but this is across multiple systems and cards. Same make and model in a cluster. Also getting nasty freezes.

Tested the work around and at least with my hardware configuration, it freezes up tight as a drum before I can hit it into a virtual console and change target to multi-user.... Guess it is time to blow this out and maybe try to find a couple of low $$ GeForce cards...

Is this an issue that came down from upstream or is this CentOS specific?

##UPDATE##
I did a reload of the host (it was a fresh load and easier to reload than fix).

I went in, tripped the host to multi-user.target before even trying to log in, and set up the config file. I found where I went bad. So yes, the work around DOES indeed work for my installs. Time to get back to work... Thanks.

Just curious. Is this something that is going to be fixed in future releases / patch levels?

Post Reply

Return to “CentOS 7 - Hardware Support”