Intel AX200 WiFi/Bluetooth not working with CentOS 7

Issues related to hardware problems
Post Reply
moltenCrazy
Posts: 1
Joined: 2020/01/13 17:11:13

Intel AX200 WiFi/Bluetooth not working with CentOS 7

Post by moltenCrazy » 2020/01/14 17:10:35

Hi, all...new to CentOS. Coming in from Mint as I needed multi-gpu fan control.

I've got my fan control (yay!) and I'm mostly up and running, but have hit a wall with getting CentOS 7 to recognize my Intel AX200 adapter for both wifi and bluetooth.

Here's the breakdown...

Current kernel:

Code: Select all

3.10.0-1062.9.1.el7.x86_64
lspci output:

Code: Select all

--snip--
44:00.0 USB controller: ASMedia Technology Inc. Device 3242                                                                                                            
45:00.0 Ethernet controller: Aquantia Corp. AQC107 NBase-T/IEEE 802.3bz Ethernet Controller [AQtion] (rev 02)                                                          
46:00.0 Network controller: Intel Corporation Device 2723 (rev 1a)                                                                                                     
47:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. Device 8125 (rev 01)                                                                                      
48:00.0 Non-Essential Instrumentation [1300]: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Starship/Matisse Reserved SPP
--snip--
Almost positive the Intel AX200 is device 2723.

Have grabbed the AX200 firmware update from https://ark.intel.com/content/www/us/en ... ax200.html and copied iwlwifi-cc-a0-46.ucode to the /lib/firmware/ dir.

Based on other posts, I tried upgrading to a replacement kernel from ElRepo, but both the long-term and mainline kernels resulted in panics that locked my system at boot (ran a yum history undo to roll back from both).

I'll keep working on the ElRepo upgrade as it may fix my issues, but any thoughts on getting this to work with my current kernel?

In case it matters, the mobo is a relatively new ASRock TRX40 Creator.

Thanks for the help!

--
mC

jeepster
Posts: 28
Joined: 2010/08/19 02:49:06
Location: WA

Re: Intel AX200 WiFi/Bluetooth not working with CentOS 7

Post by jeepster » 2020/01/27 04:29:43

I just noticed in your lspci, a Realtek 8125 as well as an AQC107
Did you get that 8125 working in Centos 7?

afewgoodman
Posts: 94
Joined: 2019/12/11 03:51:58

Re: Intel AX200 WiFi/Bluetooth not working with CentOS 7

Post by afewgoodman » 2020/03/04 06:03:52

Hi,

This link you pointed show only Window 10 drivers for AX200.
https://ark.intel.com/content/www/us/en ... ax200.html

Did you download and apply it for CentOS 7?

I think below link is correct.
https://www.intel.com/content/www/us/en ... rking.html

But, it specify kernel version to use 5.1+ this mean you should not use this firmware for CentOS 7 kernel, which is version 3.10+.

BR.

afewgoodman
Posts: 94
Joined: 2019/12/11 03:51:58

Re: Intel AX200 WiFi/Bluetooth not working with CentOS 7

Post by afewgoodman » 2020/03/04 06:12:21

Hi,

I found a valid solution from this community.

viewtopic.php?f=49&t=71250

You can do it as well.

BR.

Post Reply

Return to “CentOS 7 - Hardware Support”