SENSORS not reporting temperature / fans values

Issues related to applications and software problems
Post Reply
chemist
Posts: 26
Joined: 2014/08/21 17:15:28

SENSORS not reporting temperature / fans values

Post by chemist » 2019/11/10 09:49:24

Hello,

I have done a new installation of CentOS 7.7 from scratch and understood that I lost lm_sensors readings, and cannot figure out the nature of the problem

Code: Select all

# sensors
k10temp-pci-00c3
Adapter: PCI adapter
temp1:         +0.0°C  (high = +70.0°C)
I believe that I am using the same configuration of settings as I had had in the previous installation.

Code: Select all

$ cat /proc/cmdline
BOOT_IMAGE=/vmlinuz-5.3.9-1.el7.elrepo.x86_64 root=UUID=7b55913a-8b7d-4677-9e21-d57806775763 ro rhgb quiet nouveau.modeset=0 acpi_enforce_resources=lax
getinfo.sh driver :

Code: Select all

Information for driver problems.
[code]
== BEGIN uname -rmi ==
5.3.9-1.el7.elrepo.x86_64 x86_64 x86_64
== END   uname -rmi ==

== BEGIN rpm -qa \*-release\* ==
centos-release-7-7.1908.0.el7.centos.x86_64
nux-dextop-release-0-5.el7.nux.noarch
epel-release-7-12.noarch
elrepo-release-7.0-4.el7.elrepo.noarch
adobe-release-x86_64-1.0-1.noarch
== END   rpm -qa \*-release\* ==

== BEGIN cat /etc/redhat-release ==
CentOS Linux release 7.7.1908 (Core)
== END   cat /etc/redhat-release ==

== BEGIN getenforce ==
Disabled
== END   getenforce ==

== BEGIN free -m ==
              total        used        free      shared  buff/cache   available
Mem:          16015        1653       11950         165        2411       13903
Swap:          8064           0        8064
== END   free -m ==

== BEGIN rpm -qa kernel\* | sort ==
kernel-3.10.0-1062.4.1.el7.x86_64
kernel-3.10.0-1062.el7.x86_64
kernel-devel-3.10.0-1062.4.1.el7.x86_64
kernel-devel-3.10.0-1062.el7.x86_64
kernel-ml-5.3.9-1.el7.elrepo.x86_64
kernel-ml-devel-5.3.9-1.el7.elrepo.x86_64
kernel-ml-headers-5.3.9-1.el7.elrepo.x86_64
kernel-tools-3.10.0-1062.4.1.el7.x86_64
kernel-tools-libs-3.10.0-1062.4.1.el7.x86_64
== END   rpm -qa kernel\* | sort ==

== BEGIN lspci -nn ==
00:00.0 Host bridge [0600]: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] RS780 Host Bridge [1022:9600]
00:02.0 PCI bridge [0604]: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] RS780 PCI to PCI bridge (ext gfx port 0) [1022:9603]
00:05.0 PCI bridge [0604]: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] RS780/RS880 PCI to PCI bridge (PCIE port 1) [1022:9605]
00:11.0 SATA controller [0106]: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] SB7x0/SB8x0/SB9x0 SATA Controller [AHCI mode] [1002:4391]
00:12.0 USB controller [0c03]: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] SB7x0/SB8x0/SB9x0 USB OHCI0 Controller [1002:4397]
00:12.1 USB controller [0c03]: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] SB7x0 USB OHCI1 Controller [1002:4398]
00:12.2 USB controller [0c03]: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] SB7x0/SB8x0/SB9x0 USB EHCI Controller [1002:4396]
00:13.0 USB controller [0c03]: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] SB7x0/SB8x0/SB9x0 USB OHCI0 Controller [1002:4397]
00:13.1 USB controller [0c03]: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] SB7x0 USB OHCI1 Controller [1002:4398]
00:13.2 USB controller [0c03]: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] SB7x0/SB8x0/SB9x0 USB EHCI Controller [1002:4396]
00:14.0 SMBus [0c05]: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] SBx00 SMBus Controller [1002:4385] (rev 3c)
00:14.1 IDE interface [0101]: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] SB7x0/SB8x0/SB9x0 IDE Controller [1002:439c]
00:14.3 ISA bridge [0601]: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] SB7x0/SB8x0/SB9x0 LPC host controller [1002:439d]
00:14.4 PCI bridge [0604]: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] SBx00 PCI to PCI Bridge [1002:4384]
00:14.5 USB controller [0c03]: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] SB7x0/SB8x0/SB9x0 USB OHCI2 Controller [1002:4399]
00:18.0 Host bridge [0600]: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Family 10h Processor HyperTransport Configuration [1022:1200]
00:18.1 Host bridge [0600]: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Family 10h Processor Address Map [1022:1201]
00:18.2 Host bridge [0600]: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Family 10h Processor DRAM Controller [1022:1202]
00:18.3 Host bridge [0600]: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Family 10h Processor Miscellaneous Control [1022:1203]
00:18.4 Host bridge [0600]: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Family 10h Processor Link Control [1022:1204]
01:00.0 VGA compatible controller [0300]: NVIDIA Corporation GP108 [GeForce GT 1030] [10de:1d01] (rev a1)
01:00.1 Audio device [0403]: NVIDIA Corporation GP108 High Definition Audio Controller [10de:0fb8] (rev a1)
02:00.0 Ethernet controller [0200]: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 15)
03:05.0 Multimedia audio controller [0401]: Creative Labs CA0106/CA0111 [SB Live!/Audigy/X-Fi Series] [1102:0007]
== END   lspci -nn ==

== BEGIN lsusb ==
Bus 007 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 006 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 005 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 001 Device 002: ID 046d:080a Logitech, Inc. Portable Webcam C905
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 004 Device 002: ID 046d:c077 Logitech, Inc. M105 Optical Mouse
Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 003 Device 002: ID 046d:c30e Logitech, Inc. UltraX Keyboard (Y-BL49)
Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
== END   lsusb ==

== BEGIN rpm -qa kmod\* kmdl\* ==
kmod-libs-20-25.el7.x86_64
kmod-20-25.el7.x86_64
kmod-kvdo-6.1.2.41-5.el7.x86_64
== END   rpm -qa kmod\* kmdl\* ==

Thanks in advance for help

lightman47
Posts: 1183
Joined: 2014/05/21 20:16:00
Location: Central New York, USA

Re: SENSORS not reporting temperature / fans values

Post by lightman47 » 2019/11/10 12:14:53

and you ran sensors-detect ?
Remember - importing/building packages will likely "byte you in the butt" come update time, long after you'd forgotten you did that! Use repos whenever possible.

chemist
Posts: 26
Joined: 2014/08/21 17:15:28

Re: SENSORS not reporting temperature / fans values

Post by chemist » 2019/11/10 13:29:15

lightman47 wrote:
2019/11/10 12:14:53
and you ran sensors-detect ?
sure I did ;)

User avatar
TrevorH
Forum Moderator
Posts: 29457
Joined: 2009/09/24 10:40:56
Location: Brighton, UK

Re: SENSORS not reporting temperature / fans values

Post by TrevorH » 2019/11/10 15:31:56

Perhaps you should try with the distro kernel.
CentOS 6 will die in November 2020 - migrate sooner rather than later!
Info for USB installs on http://wiki.centos.org/HowTos/InstallFromUSBkey
CentOS 5 is dead, do not use it.
Full time Geek, part time moderator. Use the FAQ Luke

chemist
Posts: 26
Joined: 2014/08/21 17:15:28

Re: SENSORS not reporting temperature / fans values

Post by chemist » 2020/05/25 11:17:45

Well, after some time, a part of the problem has been solved by installation/compilation of the latest lm_sensors 3.6.0 from GitHub. The newer version of lm_sensors sensors-detected some module nuvoton nctXXX (don't remember) and integrated it successfully into kernel.
Since then, I have indications of the chipset temperature values, voltages and fans.
While, the "k10temp-pci-00c3" is still showing zeroes.

Post Reply

Return to “CentOS 7 - Software Support”