smbd won't start

Issues related to configuring your network
Post Reply
mitasol
Posts: 4
Joined: 2007/03/15 22:07:14

smbd won't start

Post by mitasol » 2007/04/18 05:13:53

Hi,

Running Centos 4.4 samba and winbind.

smbd will not start, says startup failed - winbind is happy - I can wbinfo -t with no problems, wbinfo -u is fine, I just can't start smbd. nmbd starts ok. The smbd.log file has nothing but started messages. Is there anywhere else I can look or a verbose option so I can see why it isn't starting?

thanks

reduxiam
Posts: 7
Joined: 2006/12/13 12:17:30

Re: smbd won't start

Post by reduxiam » 2007/04/27 05:53:31

is it starting at startup?.if it is not starting at startup open ntsycv and enable it.

yyagol
Posts: 1015
Joined: 2006/06/10 18:27:44
Location: 32 4′N 34 47′E
Contact:

Re: smbd won't start

Post by yyagol » 2007/05/03 05:12:47

To see if any service is running just run the command as root
where XXX is the name of the service (smbd,httpd,sshd.....)

[code]# service XXX status[/code]

michaelnel
Posts: 1478
Joined: 2006/05/29 16:50:11
Location: San Francisco, CA

Re: smbd won't start

Post by michaelnel » 2007/05/04 19:12:05

One technique I often find useful is to run those init scripts in bash's debug / verbose mode.

So, instead of doing "service smbd start", do "sh -x /etc/init.d/smbd start". This causes the script to echo everything it does to stdout, and you can often then spot what isn't working right or what failed. Mind you, the output is very verbose, but it's useful nonetheless.

Post Reply

Return to “CentOS 4 - Networking Support”