USB device not mounting

General support questions including new installations
Post Reply
aignome
Posts: 2
Joined: 2012/01/16 04:00:55

USB device not mounting

Post by aignome » 2012/01/16 04:18:42

Hi guys (firstly, I don't all that much about RHEL's or any type of linux). secondly - I am running centos 4.9 2.6.9-89.0.23-ELsmp KDE x86_64 and No I can't upgrade centOS (The machine is dedicated to a particular piece of hardware and the companies software does not work on centOS 5 or 6).

Now - we recently upgraded from centOS 4.8 to 4.9 using up2date and everything seems ok exact it is no longer auto mounting USB devices. even a fat32 USB stick won't automount. The usb ports are fine - the infocenter detects it when you plug in but I can't view it in kwikdisk/devices list in konqueror.
the /var/log/messages shows this when you plug it in:
(to me this seems damn weird).

Jan 15 22:42:25 CENSORED kernel: usb 1-7: USB disconnect, address 4
Jan 15 22:42:25 CENSORED udevd[1387]: udev done!
Jan 15 22:42:35 CENSORED udevd[1387]: udev done!
Jan 15 22:42:38 CENSORED kernel: usb 1-3: new high speed USB device using address 5
Jan 15 22:42:38 CENSORED kernel: scsi7 : SCSI emulation for USB Mass Storage devices
Jan 15 22:42:38 CENSORED kernel: Vendor: SanDisk Model: Cruzer Blade Rev: 1.20
Jan 15 22:42:38 CENSORED kernel: Type: Direct-Access ANSI SCSI revision: 02
Jan 15 22:42:38 CENSORED kernel: SCSI device sdd: 31266816 512-byte hdwr sectors (16009 MB)
Jan 15 22:42:38 CENSORED kernel: sdd: Write Protect is off
Jan 15 22:42:38 CENSORED kernel: sdd: assuming drive cache: write through
Jan 15 22:42:38 CENSORED kernel: SCSI device sdd: 31266816 512-byte hdwr sectors (16009 MB)
Jan 15 22:42:38 CENSORED kernel: sdd: Write Protect is off
Jan 15 22:42:38 CENSORED kernel: sdd: assuming drive cache: write through
Jan 15 22:42:38 CENSORED kernel: sdd: sdd1
Jan 15 22:42:38 CENSORED kernel: Attached scsi removable disk sdd at scsi7, channel 0, id 0, lun 0
Jan 15 22:42:38 CENSORED scsi.agent[21510]: disk at /devices/pci0000:00/0000:00:02.1/usb1/1-3/1-3:1.0/host7/target7:0:0/7:0:0:0
Jan 15 22:42:38 CENSORED udevd[1387]: udev done!

using fdisk -l and then trying to mount it manually I get this:

Disk /dev/sdd: 16.0 GB, 16008609792 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 1946 cylinders
Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes

Device Boot Start End Blocks Id System
/dev/sdd1 1 1947 15633392 c W95 FAT32 (LBA)
[CENSORED~]# mount /dev/sdd1 /media/key
mount: you must specify the filesystem type
[CENSORED ~]#

I also can't mount a 2TB NTFS drive (that use to mount in centOS4.8 as I have NTFS-3G installed).

so two questions how can I mount and specify the filesystem - though it is detected as FAT32 ?
How can I get it back to auto-detecting/mounting USB devices?

I know the EOL for centOS 4 is approaching but we don't have a choice but to use the obsolete OS as Applied Precision won't fix their software.

pschaff
Retired Moderator
Posts: 18276
Joined: 2006/12/13 20:15:34
Location: Tidewater, Virginia, North America
Contact:

USB device not mounting

Post by pschaff » 2012/01/16 16:24:53

Haven't got a CentOS-4 system to test, but I see no reports on this upstream. I do see an old CentOS [url=http://bugs.centos.org/view.php?id=772]bug #772[/url] but nothing about a change from 4.8 to 4.9.

All I can suggest is to follow the advice from the [url=http://lists.centos.org/pipermail/centos-announce/2011-December/018285.html]EOL Notice[/url]:
[quote]
Users who still need the EL4 platform can contact Red Hat for their
Extended Lifecycle Support (ELS) product:

http://www.redhat.com/rhel/server/extended_lifecycle_support/
[/quote]

kaffeetas
Posts: 1
Joined: 2012/01/16 17:03:15

Re: USB device not mounting

Post by kaffeetas » 2012/01/16 17:15:31

I'm experiencing the same problem.

/var/log/messages shows:
Jan 16 17:43:58 CENSORED kernel: scsi9 : SCSI emulation for USB Mass Storage devices
Jan 16 17:43:58 CENSORED kernel: Vendor: SanDisk Model: Cruzer Rev: 8.02
Jan 16 17:43:58 CENSORED kernel: Type: Direct-Access ANSI SCSI revision: 02
Jan 16 17:43:58 CENSORED kernel: Attached scsi removable disk sdd at scsi9, channel 0, id 0, lun 0
Jan 16 17:43:58 CENSORED scsi.agent[20811]: disk at /devices/pci0000:00/0000:00:1a.7/usb1/1-3/1-3:1.0/host9/target9:0:0/9:0:0:0
Jan 16 17:43:58 CENSORED udevd[1442]: udev done!
Jan 16 17:44:08 CENSORED udevd[1442]: udev done!
Jan 16 17:44:14 CENSORED hald[14947]: Timed out waiting for hotplug event 715. Rebasing to 715

I thought auto mount did work before, maybe this comes with upgrade to 4.9. Tested on 4 machines running centos 4.9

uname -a : Linux CENSORED 2.6.9-101.ELsmp #1 SMP Thu Jul 21 17:28:56 EDT 2011 i686 i686 i386 GNU/Linux

I also can't upgrade due to old software running on these machines....

pschaff
Retired Moderator
Posts: 18276
Joined: 2006/12/13 20:15:34
Location: Tidewater, Virginia, North America
Contact:

Re: USB device not mounting

Post by pschaff » 2012/01/16 21:21:53

Welcome to the CentOS fora. Please see the recommended reading for new users linked in my signature.

Good to have independent confirmation. All I can suggest (to both) is to report the problem in the [url=http://bugs.centos.org/main_page.php]bug tracker[/url].

aignome
Posts: 2
Joined: 2012/01/16 04:00:55

Re: USB device not mounting

Post by aignome » 2012/01/31 21:39:27

I imagine the bug tracker is pointless due to EOL for the package. Glad to see we are not alone in this regards. I will try the extended life cycle thing, thanks for the suggestion.

pschaff
Retired Moderator
Posts: 18276
Joined: 2006/12/13 20:15:34
Location: Tidewater, Virginia, North America
Contact:

Re: USB device not mounting

Post by pschaff » 2012/01/31 21:46:06

Reporting it upstream could still help by getting it into the [url=https://access.redhat.com/support/policy/updates/errata/]extended support[/url] updates, if a bug is confirmed. Apparently today's [url=https://www.centos.org/modules/newbb/viewtopic.php?viewmode=flat&topic_id=35569&forum=14]10 year support life[/url] announcement does not apply to EL4.

Post Reply

Return to “CentOS 4 - General Support”