Slowish RAID 1 volume

General support questions including new installations
Post Reply
sbergman
Posts: 20
Joined: 2011/09/30 03:45:48

Slowish RAID 1 volume

Post by sbergman » 2011/09/30 03:57:43

Hi,

I have a customer with a Dell SC1420 server. It's set up with 2 identical 7200 rpm SATA drives connected to the on board sata controller. They are set up RAID 1 with LVM on top. Very simple. Just 1 volume group with 1 logical volume on it.

And it's always seemed slower than it should be. Not agonizingly slow. But maybe half as fast as I would expect. When I do simple tests on it, like running Bonnie++, it always comes out looking reasonable, compared to other similar hardware I've worked with. But particularly when doing things like rebuilding cobol C/ISAM files, which requires a lot of seeking, it's always seemed too slow.

Are there any known performance issues with CentOS4's LVM, RAID1, or LVM on RAID1 configurations?

Thanks for any info,
Steve Bergman

pschaff
Retired Moderator
Posts: 18276
Joined: 2006/12/13 20:15:34
Location: Tidewater, Virginia, North America
Contact:

Slowish RAID 1 volume

Post by pschaff » 2011/10/01 13:48:50

Welcome to the CentOS fora. Please see the recommended reading for new users linked in my signature.

I don't know of any specific issues on CentOS-4 but I'd check the BIOS settings which can often have significant performance impact. EL6 does claim performance improvements in many areas, and CentOS-4 reaches [url=http://wiki.centos.org/FAQ/General#head-fe8a0be91ee3e7dea812e8694491e1dde5b75e6d]EOL[/url] Feb 29, 2012 so you may want to consult with your customer about a migration plan.

Post Reply

Return to “CentOS 4 - General Support”