startx won't start

General support questions including new installations
qwertyjjj
Posts: 40
Joined: 2009/12/26 14:18:33

startx won't start

Post by qwertyjjj » 2010/07/19 11:34:38

I'm trying to setup a linux server GUI that I can view with a Windows client.
I tried to start x on 1 but got the following errors.
Any ideas on what the problem could be?
I have started gdm as well.

[code]
[root ~]# startx -- :1
xauth: creating new authority file /root/.serverauth.397


X Window System Version 7.1.1
Release Date: 12 May 2006
X Protocol Version 11, Revision 0, Release 7.1.1
Build Operating System: Linux 2.6.18-53.el5 i686 Red Hat, Inc.
Current Operating System: Linux serverxx-xxx-xxx-198.live-servers.net 2.6.18-164.11.1.el5 #1 SMP Wed Jan 20 07:39:04 EST 2010 i686
Build Date: 13 May 2010
Build ID: xorg-x11-server 1.1.1-48.76.el5_5.1
Before reporting problems, check http://wiki.x.org
to make sure that you have the latest version.
Module Loader present
Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
(++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
(WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
(==) Log file: "/var/log/Xorg.1.log", Time: Mon Jul 19 11:52:57 2010
(==) Using config file: "/etc/X11/xorg.conf"
(EE) intel(0): [dri] DRIScreenInit failed. Disabling DRI.
The XKEYBOARD keymap compiler (xkbcomp) reports:
> Warning: Multiple symbols for level 1/group 1 on key <I5F>
> Using XF86Sleep, ignoring XF86Standby
> Warning: Symbol map for key <I5F> redefined
> Using last definition for conflicting fields
Errors from xkbcomp are not fatal to the X server
localuser:root being added to access control list
No profile for user 'root' found
SESSION_MANAGER=local/serverxx-xxx-xxx-198.live-servers.net:/tmp/.ICE-unix/419
Initializing nautilus-open-terminal extension

** (eggcups:502): WARNING **: IPP request failed with status 1030

** (eggcups:502): WARNING **: IPP request failed with status 1030
** Message: Could not connect to power manager: Could not get owner of name 'org.gnome.PowerManager': no such name
Unable to open desktop file /usr/share/applications/redhat-email.desktop for panel launcher: No such file or directory
Unable to open desktop file /usr/share/applications/openoffice.org-1.9-writer.desktop for panel launcher: No such file or directory
Unable to open desktop file /usr/share/applications/openoffice.org-1.9-impress.desktop for panel launcher: No such file or directory
Unable to open desktop file /usr/share/applications/openoffice.org-1.9-calc.desktop for panel launcher: No such file or directory

** (nm-applet:545): WARNING **: No connections defined
Introspect error: The name edu.duke.linux.yum was not provided by any .service files
Traceback (most recent call last):
File "/usr/bin/puplet", line 467, in ?
main()
File "/usr/bin/puplet", line 464, in main
p.run()
File "/usr/bin/puplet", line 451, in run
self._refreshInfo()
File "/usr/bin/puplet", line 191, in _refreshInfo
if self.updatesObject is not None and \
AttributeError: DBusException instance has no attribute '_dbus_error_name'

[/code]

Do I have to kill startx as well?

ps- x

[code]
[root ~]# ps -x
Warning: bad syntax, perhaps a bogus '-'? See /usr/share/doc/procps-3.2.7/FAQ
PID TTY STAT TIME COMMAND
1 ? Ss 0:00 init [3]
2 ? S< 0:05 [migration/0]
3 ? SN 0:00 [ksoftirqd/0]
4 ? S< 0:00 [watchdog/0]
5 ? S< 0:03 [migration/1]
6 ? SN 0:00 [ksoftirqd/1]
7 ? S< 0:00 [watchdog/1]
8 ? S< 0:00 [events/0]
9 ? S< 0:00 [events/1]
10 ? S< 0:00 [khelper]
11 ? S< 0:00 [kthread]
15 ? S< 0:03 [kblockd/0]
16 ? S< 0:08 [kblockd/1]
17 ? S< 0:00 [kacpid]
158 ? S< 0:00 [cqueue/0]
159 ? S< 0:00 [cqueue/1]
162 ? S< 0:00 [khubd]
164 ? S< 0:00 [kseriod]
233 ? S< 3:56 [kswapd0]
234 ? S< 0:00 [aio/0]
235 ? S< 0:00 [aio/1]
393 ? S< 0:00 [kpsmoused]
424 ? S< 0:00 [ata/0]
425 ? S< 0:00 [ata/1]
426 ? S< 0:00 [ata_aux]
430 ? S< 0:00 [scsi_eh_0]
431 ? S< 0:00 [scsi_eh_1]
432 ? S< 0:00 [scsi_eh_2]
433 ? S< 0:00 [scsi_eh_3]
440 ? S< 0:00 [kstriped]
453 ? S< 1:47 [kjournald]
477 ? S< 0:03 [kauditd]
508 ? S<s 0:00 /sbin/udevd -d
532 ? S 0:00 /usr/libexec/gam_server
610 pts/0 S 0:00 /bin/sh /usr/bin/startx -- :1
627 pts/0 S 0:00 xinit /etc/X11/xinit/xinitrc -- /usr/bin/X :1 -auth /root/.serverauth.610
628 tty9 S<s+ 0:00 /usr/bin/X :1 -auth /root/.serverauth.610
645 pts/0 T 0:00 /usr/bin/gnome-session
670 ? Ss 0:00 /usr/bin/ssh-agent /usr/bin/dbus-launch --exit-with-session /etc/X11/xinit/Xclients
673 pts/0 T 0:00 /usr/bin/dbus-launch --exit-with-session /etc/X11/xinit/Xclients
674 ? Ss 0:00 /bin/dbus-daemon --fork --print-pid 4 --print-address 6 --session
680 pts/0 T 0:00 /usr/libexec/gconfd-2 5
683 pts/0 T 0:00 /usr/bin/gnome-keyring-daemon
685 ? Sl 0:00 /usr/libexec/gnome-settings-daemon
705 ? Ss 0:00 metacity --sm-client-id=default1
709 ? Ss 0:00 gnome-panel --sm-client-id default2
711 ? Ss 0:00 nautilus --no-default-window --sm-client-id default3
716 ? S 0:00 /usr/libexec/gnome-vfs-daemon
730 ? S 0:00 /usr/libexec/wnck-applet --oaf-activate-iid=OAFIID:GNOME_Wncklet_Factory --oaf-ior-fd=19
732 ? S 0:00 /usr/libexec/trashapplet --oaf-activate-iid=OAFIID:GNOME_Panel_TrashApplet_Factory --oaf-ior-fd=25
735 ? Ss 0:00 eggcups --sm-client-id default4
739 ? Sl 0:00 /usr/libexec/mixer_applet2 --oaf-activate-iid=OAFIID:GNOME_MixerApplet_Factory --oaf-ior-fd=20
745 ? Ss 0:00 bt-applet --sm-disable
758 ? Sl 0:00 ./escd --key_Inserted="/usr/bin/esc" --on_Signal="/usr/bin/esc"
760 ? Ss 0:00 nm-applet --sm-disable
764 ? S 0:00 /usr/libexec/notification-area-applet --oaf-activate-iid=OAFIID:GNOME_NotificationAreaApplet_Factory --oaf-ior-fd=21
766 ? S 0:00 /usr/libexec/clock-applet --oaf-activate-iid=OAFIID:GNOME_ClockApplet_Factory --oaf-ior-fd=28
770 ? Ss 0:00 pam-panel-icon --sm-client-id default0
774 ? Ss 0:00 gnome-power-manager
775 ? S 0:00 /sbin/pam_timestamp_check -d root
777 ? S 0:00 /usr/libexec/mapping-daemon
782 ? S 0:00 gnome-screensaver
802 ? S 0:00 /usr/sbin/gdm-binary
811 tty8 Ss+ 0:00 /usr/bin/Xorg :0 -br -audit 0 -auth /var/gdm/:0.Xauth -nolisten tcp vt8
857 pts/0 R+ 0:00 ps -x
1242 ? S< 0:00 [hd-audio0]
1604 ? S< 0:00 [kmpathd/0]
1605 ? S< 0:00 [kmpathd/1]
1606 ? S< 0:00 [kmpath_handlerd]
1633 ? S< 1:21 [kjournald]
1635 ? S< 0:00 [kjournald]
1850 ? S< 0:00 [kondemand/0]
1851 ? S< 0:00 [kondemand/1]
2349 ? S< 0:00 [rpciod/0]
2350 ? S< 0:00 [rpciod/1]
2364 ? S 0:00 /usr/sbin/courierlogger -pid=/var/spool/authdaemon/pid -start /usr/libexec/courier-authlib/authdaemond
2365 ? S 0:00 /usr/libexec/courier-authlib/authdaemond
2411 ? S 0:00 /usr/libexec/courier-authlib/authdaemond
2412 ? S 0:00 /usr/libexec/courier-authlib/authdaemond
2413 ? S 0:00 /usr/libexec/courier-authlib/authdaemond
2414 ? S 0:00 /usr/libexec/courier-authlib/authdaemond
2415 ? S 0:00 /usr/libexec/courier-authlib/authdaemond
2454 ? Ss 0:00 /usr/sbin/hcid
2488 ? S< 0:00 [krfcommd]
2543 ? Ss 0:00 /usr/sbin/acpid
2563 ? Ss 0:00 /usr/bin/hidd --server
2854 ? Ss 0:00 /usr/sbin/httpd-matrixsa
2867 ? Ss 0:07 crond
2944 ? S 0:00 hald-runner
3104 tty2 Ss+ 0:00 /sbin/mingetty tty2
3105 tty3 Ss+ 0:00 /sbin/mingetty tty3
3106 tty4 Ss+ 0:00 /sbin/mingetty tty4
3110 tty5 Ss+ 0:00 /sbin/mingetty tty5
3122 tty6 Ss+ 0:00 /sbin/mingetty tty6
3509 ? Ss 0:14 /usr/lib/postfix/master
4998 ? S 0:01 [pdflush]
7191 ? Ss 0:06 syslogd -m 0
7194 ? Ss 0:00 klogd -x
7518 ? S 0:11 /usr/bin/oprofiled --session-dir=/var/lib/oprofile --separate-lib=1 --separate-kernel=1 --separate-thread=0 --separate-cpu=0 --events=CPU_CLK_UNHALTED
8684 ? Ss 0:00 /usr/sbin/atd
8722 ? Ss 0:00 rpc.idmapd
8807 ? Ssl 0:00 automount
8947 ? S<sl 0:19 auditd
8949 ? S<sl 0:09 /sbin/audispd
9069 ? Ss 0:00 squid -D
9325 ? Sl 0:17 python MatrixSALaunch.py ThreadedAppServer
10389 ? S 0:02 [pdflush]
18257 ? Ssl 0:00 pcscd
20460 ? Ss 0:00 cupsd
22202 ? Ss 0:00 /usr/sbin/gdm-binary
22205 ? Sl 0:00 /usr/libexec/gdm-rh-security-token-helper
22385 ? S 0:00 /usr/sbin/nm-system-settings --config /etc/NetworkManager/nm-system-settings.conf
22764 ? Ssl 0:00 /usr/libexec/bonobo-activation-server --ac-activate --ior-output-fd=16
26297 ? Ss 0:00 (ncsa_auth) /etc/squid/xxxxx
26298 ? Ss 0:00 (ncsa_auth) /etc/squid/xxxxx
26299 ? Ss 0:00 (ncsa_auth) /etc/squid/xxxxx
26300 ? Ss 0:00 (ncsa_auth) /etc/squid/xxxxx
26301 ? Ss 0:00 (ncsa_auth) /etc/squid/xxxxx
30911 ? Ss 0:00 /usr/sbin/sshd
30936 ? S 0:00 /bin/sh /usr/bin/mysqld_safe --datadir=/var/lib/mysql --socket=/var/lib/mysql/mysql.sock --log-error=/var/log/mysqld.log --pid-file=/var/run/mysqld/my
31493 tty1 Ss+ 0:00 /sbin/mingetty tty1
31521 ? S< 0:01 [reiserfs/0]
31522 ? S< 0:01 [reiserfs/1]
32732 ? Ss 0:00 sshd: xxxxx [priv]
32752 pts/0 S 0:00 su -
32753 pts/0 S 0:00 -bash
[/code]

pschaff
Retired Moderator
Posts: 18276
Joined: 2006/12/13 20:15:34
Location: Tidewater, Virginia, North America
Contact:

startx won't start

Post by pschaff » 2010/07/20 00:47:29

You need to learn some basics of displaying on a [url=http://www.google.com/search?q=remote+X+server&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:en-US:official&client=firefox-a]remote X server[/url] - in this case on Windows. Alternatively, perhaps you might want to have a look at http://wiki.centos.org/HowTos/FreeNX and/or http://wiki.centos.org/HowTos/VNC-Server .

qwertyjjj
Posts: 40
Joined: 2009/12/26 14:18:33

Re: startx won't start

Post by qwertyjjj » 2010/07/20 11:15:03

Hi
Thanks for the links, I'm reading through them but I searched for this specific error on Google and couldn't find a solution.
The above error is on Linux not Windows and I need to get the x server started first before I can use VNC or anything to connect remotely don't I?

pschaff
Retired Moderator
Posts: 18276
Joined: 2006/12/13 20:15:34
Location: Tidewater, Virginia, North America
Contact:

Re: startx won't start

Post by pschaff » 2010/07/20 13:37:40

It seems backwards, but an [url=http://en.wikipedia.org/wiki/X_Window_System]X server[/url] runs on the system on which the display is done - in your case Windows. The X client applications run on the CentOS system (server in the more conventional sense) with display on the X server. No, you do not [i]need[/i] to run an X server on the CentOS system, although you might want to if sitting at the CentOS console, rather than your remote system.

qwertyjjj
Posts: 40
Joined: 2009/12/26 14:18:33

Re: startx won't start

Post by qwertyjjj » 2010/07/20 14:04:27

That's strange because all the documentation seems to say:
yum groupinstall "X Window System" "GNOME Desktop Environment"

So, I have gdm started - is that all I need?
I'm worried I have some unecessary x processes running on the server now - should I just search for gdm processes and leave them running or is xdm better (as mentioned in the links above)?
Also, can I use x to view an iknstralled program or does it have to be an xprogram? The docs only mention xclock, etc.
For exmaple, could I install Skype on the server and then view it via X on windows?
I have xming installed on the Windows client at present.

Really...I just want a GUI on the server that I can connect to remotely.

It does not seem to recognise my password when I login to uservnc even after creating the user

[root ~]# useradd uservnc
Creating mailbox file: File exists
useradd: warning: the home directory already exists.
Not copying any file from skel directory into it.
[root ~]# passwd uservnc
Changing password for user usertvnc.
New UNIX password:
Retype new UNIX password:
passwd: all authentication tokens updated successfully.

pschaff
Retired Moderator
Posts: 18276
Joined: 2006/12/13 20:15:34
Location: Tidewater, Virginia, North America
Contact:

Re: startx won't start

Post by pschaff » 2010/07/20 14:40:28

It is not obvious what your are doing wrong from the information provided, but "uservnc" will not exist by default so something was done to create it before what you showed. All I can think to add is follow the VNC Wiki article if going with VNC.

qwertyjjj
Posts: 40
Joined: 2009/12/26 14:18:33

Re: startx won't start

Post by qwertyjjj » 2010/07/20 15:00:28

Okay...I have got it running over VNC logged in as a NON root user.
However, I then logged out of the system.
When I reconnected through VNC viewer, it no longer shows me the "Computer" Icon or System or anything else, just a bash script. ANy ideas on how to get it to redisplay?

Edit: got it: gnome-session though I received some erros on doing that

qwertyjjj
Posts: 40
Joined: 2009/12/26 14:18:33

Re: startx won't start

Post by qwertyjjj » 2010/07/20 15:46:04

I have managed to get a Windows program running on the server through this and vieing it with VNC.
However, when I disconnect the VNC, it logs me off and I assume stops the program running at the same time.
ANy ideas on how I can keep it running?

Also, I assume I needto run VNC through SSH for security?

pschaff
Retired Moderator
Posts: 18276
Joined: 2006/12/13 20:15:34
Location: Tidewater, Virginia, North America
Contact:

Re: startx won't start

Post by pschaff » 2010/07/20 16:33:30

You should be able to disconnect and [url=http://www.google.com/search?q=VNC+session+reconnect&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:en-US:official&client=firefox-a&safe=active]reconnect[/url] to a VNC session. The required security really depends on your environment. On a trusted private subnet it may not be required, but across the Internet an ssh tunnel would be a good idea.

qwertyjjj
Posts: 40
Joined: 2009/12/26 14:18:33

Re: startx won't start

Post by qwertyjjj » 2010/07/20 16:44:33

I tried to change the resolution and when I reconnected, it doesn't show me the menu, also when I minimise the xterm, I can't get it back as I can no longer see the task bar across the bottom.
I changed the res back to the original, but it still doesn't appear. Any ideas?
Reason I asked about the program is that when I close down the VNC and reconnect, none of the windows of the application I was running are there anymore so it must hev been closed?

Post Reply

Return to “CentOS 4 - General Support”